Към затвора

В Русе осъдиха трима за отвличане, лишаване от свобода и трафик на жени

С осъдителни присъди приключи съдебното производство пред Окръжен съд – Русе по внесения обвинителен акт срещу И. Ц. – на 52 години, сина му  Й. И. – на 32 години и А. М. – на 46 години. Тримата бяха обвинени в отвличане, противозаконно лишаване от свобода и трафик на жени с цел проституция в страната и чужбина.

В ранните часове на 1 април 2020 г., под ръководството на Окръжна прокуратура–Русе, е проведена спецполицейска операция от Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР – Русе в град Сливо поле. В къща, в която са били противозаконно лишени от свобода отвлечените жени, бяха задържани двама от извършителите – И. Ц и сина му – Й. И. През месец юни същата година бе задържана и укриващата се в Гърция А. М.

През периода от 2017 г. до месец март 2020 г., те са организирали отвличането и противозаконното лишаване от свобода на жени, които впоследствие са използвани за развратни действия. При последният случай противозаконното лишаване от свобода на жената се е наложило, тъй като границите на Република България бяха затворени поради обявеното през март 2020 г. извънредно положение.

Отвличането е квалифицирано като извършено от две лица и с цел извеждане на отвлеченото лице през границата, а противозаконното лишаване от свобода е продължило повече от две денонощия.

С присъда на Окръжен съд-Русе тримата бяха признати за виновни по всички обвинения, по които бяха предадени на съд. Обвиняемият И.Ц. е осъден на 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 35 000 лева глоба. Наказанието на Й. И. е 9 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 30 000 лева глоба. На А. М. е наложено да изтърпи 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 25 000 лева глоба.

Мерките за неотклонение „задържане под стража“ на тримата подсъдими бяха потвърдени.

Присъдата на Окръжен съд-Русе подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Велико Търново.