петър тодоров

Установени са още виновни за полицейското насилие под колоните на кабинета

Главният секретар на МВР Петър Тодоров коментира пред NOVA полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на протестите миналата година и заяви, че до дни се очаква да има резултати от нови проверки, назначени на служители на МВР. „Бяха разпоредени нови проверки по скандалния случай със заповед на министъра, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още около 11 служители, които дотогава не бяха установени. Спрямо тях по отношение на този инцидент има дисциплинарни производства, които са на приключване, и спрямо поведението на всеки един от тях по случая ще бъде взето съответното дисциплинарно наказание. Ще бъде приключено до дни това. Става дума за използване неправомерно на физическа сила, помощни средства, превишаване на правомощията", коментира Тодоров.

По думите му причините са комплексни. "От една страна липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от страна на ръководителите, водещи мероприятието и недобър инструктаж на служителите. Пряко нареждане дали е имало се установява в хода на тази проверка и всеки един по веригата ще получат наказания според тежестта на провиненията. Наказанията са забележка, порицание, неизрастване в длъжност или уволнение“, допълни Тодоров.

„Всеки един по веригата – от ръководителя до изпълнителя, ще получат наказание. Те са такива, каквито предвижда закона за МВР, включително дисциплинарно уволнение”, добави главният секретар на МВР.

Главният секретар коментира и скандалния случай с Венци Боксьора. Той бе задържан два пъти през последните дни. Причината – много оплаквания за тормоз, насилие и заплахи срещу хора в Световрачене. "Има данни, че Венцислав Дамянов, по прякор Боксьора, е бил пазен от полицията като  свидетел, предстои проверка, заяви още главният секретар на МВР след новия арест и новото обвинение за хулиганство за Дамянов. „Това по никакъв начин не му дава право да безчинства над хората”, допълни той.

Не трябва да бъде така, има пропуски от страна на полицията, поради което се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до този парадокс една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места. Това е недопустимо. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема, ще бъдат взети съответно необходимите дисциплинарни мерки”, обясни Тодоров.

„Проверките ще продължат и всеки, който е допуснал някакво действие или бездействие за ескалирането на този случай, ще понесе дисциплинарна отговорност. Нашите усилия са в посока установяване на това имало ли е полицейски чадър над Венцислав Дамянов. При установяване на такива данни, ще бъдат взети най-строги мерки”, посочи Тодоров.

Той изрази радостта си, че хората по-спокойно подават сигнали и съдействат на полицията.