път ремонт Добрич

Чисто нов път за 3 милиона лева се напука веднага след пускането на колите

Чисто нов път във Врачанско се напука и предизвика обществено недоволство, съобщава bTV. Цепнатините набраздили асфалта на обновеното за три милиона трасе до село Чирен почти веднага след пускането на трафика. „Той се е напукал, и  ги гледам преди десетина-петнайсет дена с една четка го мажат, все едно, че рисуват, то става смешно. Път на няма и един месец“, разказва Пламен Валентинов.

Три дни, след като били залети с битум, цепнатините се появили отново. Експертите, повикани от Община Враца като възложител на ремонта, не потвърдили съмненията за некачествено строителство. „За момента не може да се каже кой е виновен“, заяви инж. Цветан Стоичков, зам.-кмет на Враца.

Твърди се дори, че строителите са преизпълнили заданието и е имало допълнително подсилване. Асфалтът е над десет сантиметра. „Това е била дълбочината на стария пласт, ние сме надградили 30-35 сантиметра трошено-каменна настилка, за да се постигнат по-добри показатели“, обясни инж. Красимир Цонев, представител на фирмата-подизпълнител.

Установено било, че освен по дължина, пропукванията са и в дълбочина. „Становището на геолозите е, че земната основа под каменното легло е с голяма концентрация на глина и тъй като тази година имахме доста голямо засушаване, тази основа е пропукала“, обясни инж. Стоичков.

Заради дефектите пътят още не е приет и парите не са платени, а отстраняването на дефектите ще е за сметка на изпълнителя. Най-компрометираният участък пробно допълнително се укрепва.