себастиан курц

Обискираха офис на Курц и централата на неговата партия

От Австрия съобщават за провеждането на серия обиски – в офиса на канцлера Себастиан Курц, в кабинетите на негови близки съветници, а също и в централата на неговата партия – Австрийската народна партия (АНП).

Според информационната агенция APA обиските са свързани с разследване на подкуп на медии. Националният ежедневник Die Presse твърди, че самият Курц също е
заподозрян за съучастие в корупция. Уточнява се, че са извършени проверки в кабинета на официалния представител на канцлера, упълномощен да работи със средствата за масова информация. Обиск е извършен и в офиса на съветник на Курц.

Според APA разследващите действия се извършват по подозрение за сделки с издателя на най-големия австрийски таблоид Oesterreich, които са сключени още преди Курц да поеме канцлерския пост. Изданията Die Presse и Kurier съобщават, че обкръжението на канцлера е заподозряно в подкупване на Oesterreich с цел публикуване на статии във вестници и анкети с положителни отговори.

Австрийската народна партия, която е старши партньор на „Зелени“ в правителствената коалиция, заяви, че претърсванията са инсценировка на политическите им противници. Самият Курц в момента е в Словения за срещата на върха на ЕС-Западни Балкани.