бюро за защита

Иван Демерджиев: Има сигнал за продаване на имущество на Бюрото по защита

Има сигнал за разпродаване на имущество на Бюрото за защита, а това може да застраши живота на охраняваните свидетели. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев в „Тази сутрин“ по bTV. По думите му става дума за продажба на бронирани автомобили.

Що се отнася до преминаването на Бюрото по защита от държавното обвинение към министерството на правосъдието, „прокуратурата ни съдейства в някаква степен“, „работим с бързи темпове“, но в момента нямат контрол върху материалната база на структурата, каза Демерджиев. Предстои да се създадат подзаконови нормативни актове за дейността на Бюрото по защита под ръководството на министерството, каза Демерджиев.

Според него предсказанието на главния прокурор Иван Гешев не се е сбъднало и няма напуснали служители, само няколко са пожелали да се прехвърлят в НСО. Съставът на структурата ще остане същия, но не може да бъде оповестен, защото е конфиденциална информация. Секретни са и данните за броя на свидетелите, които се охраняват в момента, Демерджиев обаче отбеляза, че „не са много“.

Заместник-министърът на правосъдието е категоричен, че няма риск да изтече информация за защитените свидетели. По думите му министерството се справя успешно с охраната на съдиите, които според него са най-застрашени, така че ще се справи и със защитата на свидетели.

Демерджиев коментира и ситуацията с фирмите за зимно почистване на пътищата, като член на работната група за разрешаване на проблема. Според него договорите са изчерпали отдавна предмета си, защото той е ограничен със стойност.