ковид-19 коронавирус вирус

В кръвни проби на камбоджанци, събрани преди пандемията от COVID-19, US учени открили антитела срещу вируса

В кръвните проби на камбоджанци, събрани преди началото на пандемията COVID-19, учените са открили антитела срещу новия тип коронавирус. Благодарение на това ще бъде възможно да се разбере по-добре как коронавирусът е попаднал в човешката популация. Учените публикуваха резултатите от изследването върху medRxiv. "Тези антитела могат да възникнат, тъй като условията на околната среда в Камбоджа са благоприятни за предаването на нови вариации на коронавирус от диви животни на хора, а камбоджанците събират гуано за отопление и лов на прилепи. От друга страна, появата на антитела може да бъде свързана с появата на имунитет срещу малария“, пишат изследователите, цитирани от ТАСС.

Точната история на появата на SARS-CoV-2 все още е предмет на спор. Ситуацията се усложнява от факта, че предшественикът на SARS-CoV-2 вероятно е започнал да се разпространява сред прилепите в Източна Азия в средата на миналия век. Като се има предвид голямото разпространение на вируси и голямото видово разнообразие на прилепите в региона, това затруднява бързото установяване на еволюционната история на причинителя COVID-19.

В ново проучване лекарите, ръководени от Джесика Манинг от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (САЩ), установиха, че SARS-CoV-2 или подобни вируси може да са съществували в Камбоджа много преди първите огнища на COVID-19 в Ухан.

Учените анализираха кръвни проби от повече от 500 камбоджанци, които живеят в селски райони и са заразени с малария между 2005 и 2011 г. Оказа се, че около 13% от пробите са имали следи от антитела, които могат да се свържат с черупката на SARS-CoV-2, включително неговата ключова част, S-протеинът. Учените са проверили два пъти тези данни, използвайки други тестови системи, но резултатите не са се променили.

При много камбоджанци с антитела срещу SARS-CoV-2 учените са регистрирали повишена концентрация на антитела срещу малария. Тоест, след заразяване с причинителя на малария, в човешкото тяло се образуват вещества, които също могат да се комбинират с частици от коронавируса. Нещо подобно, както отбелязват изследователите, наскоро са открили и в някои африкански страни.

Учените не изключват, че много камбоджанци биха могли да се заразят с нещо като прототип на новия тип коронавирус от прилепи или други животни, в чиито популации SARS-CoV-2 се е развил преди началото на пандемията. Манинг и нейните колеги се надяват, че чрез по -нататъшни изследвания и нови тестови системи, медицинските специалисти ще могат да отговорят на този въпрос.

Статията на учените не е прегледана от независими експерти и не е проверена от редакторите на научни списания, както обикновено се случва в такива случаи. Следователно изводите от него и подобни статии трябва да се третират с повишено внимание.