ружа игнатова

Ружа Игнатова „изпрала“ над 10 милиарда долара

Ружа Игнатова изплува от неизвестност, разследващи предполагат, че тя може да се укрива на Сейшелите. Фараонката от Русе е изпрала над 10 милиарда долара в криптовалута през различни конфедерации на Сейшелските острови. Това стана известно, след като излязоха на бял свят документи, които са подписани на 30 януари 2018 г. от основателите на OneCoin Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд, пише България днес.

Отделът за финансови престъпления на полицията в Сейшелските острови бил помолен да разследва множество транзакции, извършени от Ружа Игнатова преди 3 години. Това е най-мащабният превод на криптовалута в историята, коментират разследващите. Той включва трансфер на 230 000 биткойна, пари и имущество. Всички транзакции са на стойност над 10 милиарда долара и са направени между Игнатова и различни конфедерации през 2018 г. Прехвърлянето е извършено с нотариално заверени пълномощни.

Разследването на отдела за финансови престъпление на Сейшелите стартира след многобройни искове, подадени от жертви на схемата в Лондон, Дъблин и Брюксел срещу организацията OneCoin. Исковете на измамените с милиони бяха подадени, след като наскоро в банкови сметки в Дубай бяха открити 500 милиона долара плячка на престъпната организация на русенската аферистка.

Също така беше разкрито, че Ружа Игнатова е продала някои от огромните си активи през 2016 г. за 230 000 биткойна, които е изпрала две години по-късно през различни конфедерации на Сейшелските острови. Милиардите в криптовалута ѝ бяха платени от Негово превъзходителство шейх Сауд бин Фейсал Ал Касими – член на емирско кралско семейство. Транзакцията е била добре документирана и удостоверена. Шейхът е предал на криптофараонката Ружа четири твърди портфейла (USB устройства), съдържащи 230 000 биткойна. В замяна на биткойните Ал Касими е получил пълномощно, даващо му контрол върху портфейла на OneCoin – върху замразени банкови сметки, компании и недвижими имоти, закупени от разработчиците на имоти в Емирства Emaar, Nakheel, Union, Deyaar и Properties Investment LLC.

По това време организацията OneCoin била насочила милиарди към банки и недвижими имоти в Дубай, където те били подпомогнати именно от Ал Касими и агента по недвижими имоти Мимун Мадани. До момента не е известно дали Мадани и Ал Касими работят от свое име или за издирваната Игнатова.

Адвокатът Джонатан Леви, който е подател на наказателна жалба, е предложил да помогне на Отдела за финансова престъпност на полицията в Сейшелските острови при разследване на Мимун Мадани и шейх Ал Касими. Адвокатът, защитаващ жертвите на Ружа, заяви: "Мадани и шейх Ал Касими никога не са били сериозно разпитвани от правоприлагащите органи. Ал Касими има подробности за 230 000 биткойна, притежавани от престъпния организатор Игнатова, а Мадани твърди, че работи за Игнатова и Гринууд."

Доктор Леви също така предполага, че е в интерес на Сейшелските острови бързо да се започне разследване. "Злоупотребата с юрисдикцията на Сейшелите и участието на държавни служители в извършването на криптопрестъплението на века поставя под въпрос използването на Сейшелите от други криптопредприятия, включително най-голямата световна борса за криптовалута Binance, която използва широко Сейшелите като корпоративна централа. Ако Сейшелските острови нямат способността да регулират транзакции с криптоактиви на стойност милиарди, тогава възникват сериозни проблеми срещу изпирането на пари", това становище изрази Джонатан Леви към органите на реда на Сейшелите, искайки справедливост за клиентите си.

Кувейтското разузнаване смята, че Ружа Игнатова работи за неназован държавен спонсор на тероризма. Документ, с който се е сдобил Джонатан Леви, показва, че криптокралицата може да е под закрилата на терористична организация. Адвокатът коментира с думите: "Тя е под възможна защита от държавен спонсор за тероризъм и също така е установено, че не е извършила никакво престъпление в Дубай. Игнатова почти сигурно е в ОАЕ, вероятно в едно от емирства, контролирана от кралското семейство Ал Касими. ОАЕ няма договор за екстрадиция със САЩ и без съмнение е добре защитена."