ВСС Лозан Панов

Лозан Панов бойкотира общото събрание на съдиите за попълване на ВСС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов няма да открие, нито да присъства лично на общото събрание на съдиите, което ще се проведе на 9 и 16 октомври и на което трябва да бъдат избрани двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).„Заявявам, че няма да участвам в откриването на общото събрание“, каза Панов по време на заседанието на Съдийската колегия на ВСС. Впоследствие се разбра и че няма и да присъства на събранието. Шефът на ВКС не обясни мотивите за решението си, сочи Лекс.

В последните седмици все повече съдии призовават за бойкот на предстоящия избор на двама членове на ВСС, стана ясно от писмо на съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд, което бе подкрепено и от Съюза на съдиите в България в обръщение към колегите им.

Както е известно, след оставките на Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, съдиите трябва да изберат двама нови членове на съвета. Кандидатите са точно двама – Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от ОС-Варна.

По последни данни имащите право на глас съдии са 2202, от които 1782 са заявили, че ще упражнят вота си електронно. Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1101 магистрати. Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

Повод за днешната заявка на шефа на ВКС беше предложение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков за изцяло онлайн провеждане на общото събрание поради ограничителните мерки срещу COVID-19.

В заповедта за свикване на общото събрание се предвиждаше на 9 октомври магистратите да се съберат в зала „Арена Армеец“ за определяне на избирателна и секционна комисии и изслушване на кандидатите. Залата беше предпочетена, защото дава възможност за спазване на дистанция от 1.5 м. Самото гласуване на 16 октомври пък ще се проведе в Съдебната палата.

Но през последния месец и половина броят на заразените се увеличава и министърът на здравеопазването издаде заповед, в която разпореди провеждането на всякакви мероприятия да става при използване на не повече от 30% от капацитета на съответното помещение и не повече от 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице.

Именно заради това шефът на ВАС днес предложи общото събрание за изслушване на двамата кандидати да се проведе изцяло в онлайн среда. Георги Чолаков обясни, че е разговарял по въпроса с „Информационно обслужване“, тъй като фирмата е помогнала в провеждането на събранието на следователите.

Лозан Панов на свой ред отбеляза, че трябва да се помисли как в онлайн среда ще се решат организационни въпроси като избор на членове на избирателна и секционни комисии. И заяви, че самият той няма да участва в общото събрание.

След заявката му председателят на ВАС каза, че той ще отиде и ще открие събранието, но отново настоя да се обсъди въпросът с начина на провеждането му. Чолаков обясни, че двамата кандидати могат да бъдат в залата на ВСС, а колегите им да отправят въпросите си чрез видеоконферентна връзка.

Атанаска Дишева обаче заяви, че е възможно събранието да се проведе в хибридна форма – например в залата да се допуснат до 30 души, а всички други да бъдат онлайн. Тя призова да се помисли и върху друг вариант. В заповедта си министърът на здравеопазването казва, че ограничителните мерки срещу коронавируса може да не се прилагат, когато се представи сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19. Затова Дишева предложи да се обмисли вариант в съответното помещение да се допускат ваксинирани магистрати и такива с документ за преболедуване и актуален отрицателен тест. Останалите да са онлайн. Тя постави и друга тема за обсъждане, а именно по какви критерии да бъдат подбрани тези 30 души, които ще бъдат допуснати до залата.

Шефът на ВАС изрази опасения, че процедурата за достъп ще се усложни при представянето на зелен сертификат и други документи. Той допълни, че ще е трудно да се реши кои 30 човека да бъдат в залата. Каза още, че смесената форма за провеждане на общото събрание ще оскъпи процедурата, защото хем ще се плаща за зала, хем ще се обезпечават съдилищата с камери.

Председателят на ВКС обаче напомни, че може да се използва зала 15 в Съдебната палата при строго спазване на противоепидемичните мерки. „Провеждането в зала 15 би намалило разходите. За да не лишим предстоящото общо събрание от неговата публичност, която е заложена като основен принцип в ЗСВ, да обмислим всички варианти“, призова Атанаска Дишева.

Георги Чолаков на свой ред допълни, че проблем ще има само в софийските съдилища, които са многочислени. За тях ще трябва отделна организация, квестори, помещения с капацитет до 30 човека. Той призова членовете на Съдийската колегия да помислят върху различни варианти, които да представят на заседанието на Пленума на ВСС следващата седмица, който е компетентен да се произнася по въпроси, свързани с избора на членовете на съвета.