спецсъд

Досъдебно производство за контрабанда на цигари за 154 059 лева

В Окръжна прокуратура-Хасково се наблюдава досъдебно производство за това, че на 27 септември 2021 г, през ГКПП „Капитан Андреево”, са пренесени през границата на страната от Турция в България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери – 14 970 броя кутии с цигари, без поставен на тях акцизен бандерол на обща стойност 154 059 лева -– престъпление по чл. 242, ал. 1, буква. „Д” от Наказателния кодекс.

На 27 септември тази година, около 20.50 часа, на МП Капитан Андреево пристигнал влекач с полуремарке с турска регистрация. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, е пътувал и негов сънародник като втори шофьор. Те  представят пред митническите служители документи за превозвания товар – опаковъчно фолио и три палета с дървени пана от Турция за Великобритания. По метода „анализ на риска“ камионът е насочен за сканиране с рентген, при което в товара са отбелязани подозрителни зони с висока плътност. При последвалия физически контрол инспекторите откриват в легално описаната стока- дървени пана за стена, укрити  25 480 кутии / 509 600 къса/ цигари от марките „Marlboro“, „Parliament“ без акцизен бандерол. Според експертизата на вещото лице иззетите контрабандни стоки са на обща стойност 154 059 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково.

От началото на месец септември до момента при митнически проверки на МП Капитан Андреево са задържани близо 70 000 кутии /1 400 000 къса/ нелегални цигари.

Разследването по случая продължава.