съд благоевград

РП – Благоевград удължи разследването срещу екс-шеф на ДАНС за бракониерство

Два месеца не стигнаха на прокуратурата да установи дали Димитър Георгиев е бракониерствал с президента на "Бистришките тигри". Държавното обвинение е удължило срока на разследването, което започна след сигнал за бракониерство край село Сушица, област Симитли, довел до арестуването на бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев. Това съобщава за вестник "Сега" административният ръководител на районната прокуратура в Благоевград Борислав Ковачки. Той обаче не пожела да даде повече информация по случая.

Бившият председател на контраразузнаването беше задържан на 20 юли, към 23.00 часа, след подаден сигнал за незаконен лов, в землището на с. Полена. Димитър Георгиев е бил в компанията на действащ служител на ДАНС, както и президентът на футболен клуб "Витоша Бистрица" Сергей Ташков. "Младият действащ служител на агенцията е колега на Бойко Борисов в спортния клуб "Бистришки тигри", обяви вътрешният министър Рашков по случая.

В един от автомобилите, с които се е придвижвала дружинката, е открит труп на диво прасе. Открити са и няколко ловни оръжия, както и голямо количество патрони. По неофициална информация в медиите щом видели полицаите, мъжете изхвърлили от колата торбичка със стоп патрони и един шумозаглушител. При последвал обиск са намерени още 116 патрона. Част от оръжията били скъпи автомати. Оправданието на задържаните било, че са видели на пътя куцащо прасе и извършили санитарен отстрел, за да не зарази други животни.

Впоследствие бившият шеф на ДАНС отрече да има общо с убитото диво прасе. "Не съм убивал животно. Нито знам, че е имало убито прасе, нито имам нещо общо с това. Нямам общо с другата кола, в която е открито животното, нито познавам добре хората в нея. Возил съм се в отделен автомобил", коментира той пред bTV.