Байер/ Bayer

Скандал в Бразилия: „Бяхме опитните зайчета на концерна Байер“

След първия рожден ден на сина си Роза Каролина Германо решава, че не иска да има повече деца. Тогава, през 2015 година, тя била на 29. Тъй като семейството й е бедно, имала само една възможност да се сдобие с противозачатъчни – чрез държавната здравна система SUS. Оттам раздавали безплатно контрацептива „Essure“ на „Байер“. „Доверих му се изцяло“, казва Роза, цитирана от Дойче веле.

Кръвоизливи и болки след поставянето

Тънката спирала е дълга към четири сантиметра и съдържа никeлово-титанови елементи, стомана и метални влакна. Тя се вкарва през родовия канал в яйчниковата тръба, където помага да се образуват тъкани, възпрепятстващи достъпа на сперматозоидите до яйцеклетките. Разработеният от „Байер“ продукт е одобрен от бразилските здравни власти през 2009 година. Според експертите, спиралата е била поставена на около 8000 бразилски жени в държавните болници.

Роза е една от тях. Но непосредствено след поставянето започнали проблемите: имала сериозни кръвоизливи, болки в корема, а косата ѝ започнала да пада. Появила се и депресия. Заради всичко това не успявала да се концентрира и в крайна сметка загубила работата си.

В САЩ "Байер" вече са изплатили милиони

Роза не е единичен случай – множество бразилки се оплакват от силни болки след поставянето на „Essure“. Междувременно над 300 жени със сходни оплаквания са се обединили и настояват за обезщетения от „Байер“ – искането е за най-малко 30 милиона евро. „Досега обаче „Байер“ отказва да плаща с твърдението, че продуктът нямал неблагоприятни странични ефекти“, обяснява Роза.

В писменото становище до Първа програма на германската обществена телевизия ARD концернът „Байер“ заявява, че „продължава да стои зад сигурността и ефективността на „Essure“, доказана чрез обстойни изследвания“. Това изявление изненадва, тъй като в други държави концернът от Леверкузен отдавна е постигнал споразумение с жертвите на „Essure“: в САЩ са били изплатени 1,35 милиарда евро на жени, получили сходни оплаквания. Така са били уредени 90 процента от подадените 39 000 жалби.

Жертвите възнамеряват да се жалват и в Германия

„Абсолютно нечестно е „Байер“ да плати в САЩ милиарди, за да се отърве от съд, а в Бразилия да не иска да си мръдне и пръста“, оплаква се Роза. От своя страна фармацевтичният концерн изтъква, че „споразумението със САЩ отразява едно комерсиално решение, произтичащо до голяма част от своеобразните аспекти на американската правна система, включително високите разходи за американските съдебни спорове“.

Роза се чувства третирана като човек второ качество. Тя и другите жени са се обърнали към международни адвокати и искат да подадат жалба срещу „Байер“ и в Германия, тъй като концернът до момента не е реагирал на техните писмено изложени искания. „Парите няма да върнат здравето ми. Но с помощта на обезщетението бих могла поне да сключа частна здравна осигуровка, за да си направя подробни изследвания и да получа нужната ми терапия“, казва Роза.

"Essure" вече е изтеглен от бразилския пазар

През 2018 година „Essure“ беше изтеглен от бразилския пазар. Точно по това време състоянието на Роза започнало да се влошава още повече. За да я отърват от болките, ѝ махнали спиралата. Но интервенцията не минала без усложнения, тъй като продуктът на „Байер“ вече бил оставил своите следи в тялото на Роза. Затова се наложило да й премахнат яйчниците. Наложила се и втора операция – за премахване на матката, тъй като части от спиралата са били в допир с нея. Предстои ѝ и трета операция за премахване на кисти.

В същото време концернът „Байер“ продължава да твърди, че не е допускал грешки и не носи вина, Роза и до днес се бори с последствията. Тя е безработна и оцелява благодарение на държавните помощи за справяне с пандемията от коронавирус. Но през октомври тези помощи ще бъдат прекратени. „Бяхме опитни зайчета“, казва Роза и се надява, че от концерна „Байер“ все пак ще реагират, за да се постигне извънсъдебно споразумение. В противен случай потърпевшите жени, които са около 300, ще подадат жалба.