съд свиленград

Бързо производство за недекларирано евро за 136 908 лева

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград, извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски гражданин за общо 136 908 лева.

На 25 септември тази година, около 23.00 часа, на Митнически пункт Капитан Андреево пристига влекач марка Волво“ с прикачено полуремарке с турска регистрация. Товарният автомобил с водач турски гражданин е пътувал без товар от Нидерландия за Турция през България.  Митническите служители селектират камиона за щателна митническа проверка, при която на две места в шофьорската кабина: зад корите на шкафчето над шофьорската седалка и  в естествена кухина над пасажерската седалка са открити пачки с банкноти с номинал от 500 200, 100, 50, 20, 10 и 5 евро. Общото количество на задържаните пари е 70 000 евро с българска равностойност  136 908 лв, посочиха от митниците.

Образувано е бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура –Хасково – Териториално отделение-Свиленград. 

Водачът на автомобила О. Г е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс – за това, че на 25 септември 2021 г., на ГКПП – Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната през границата валута, която  е външна граница на Европейския съюз, и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково, Териториално отделение-Свиленград. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия.