окръжна прокуратура

В Силистра са образувани три нови иманярски дела

Окръжна прокуратура-Силистра ръководи три досъдебни производства по НК във връзка с намерени археологически обекти, неидентифицирани и регистрирани по съответния ред, и устройства, приспособени за търсенето и намирането на такива обекти.

Специализираната операция е проведена от служители на Гранично полицейско управление-Силистра в периода 14-23 септември 2021 г. Претърсени са различни адреси и са намерени множество предмети, имащи белезите на културно-исторически ценности.

В имот в село Черник, община Дулово, са намерени металдетектор, монета от жълт метал, 7 монети от различен метал с видимо старинен вид, с патина и пръст върху тях, 2 апликации и 2 върха на стрели с различна големина и форма. При претърсване в друг имот в село Скала, е иззет още един металдетектор, 8 монети от различен метал, с различна големина и форма, старинен пръстен и 11 други предмета – апликации, археологически фрагменти.

В дома на мъж от с. Боил са намерени 7 монети със старинен вид и патина по тях, керамична лула и каменна фигура с видимо старинен вид, както и други старинни предмети.

На брифинг, провел се днес, Ивелин Чафаланов – заместник-окръжен прокурор, разясни, че работата по случаите продължава активно под ръководството и наблюдението на Окръжна прокуратура-Силистра. Той допълни, че предстои да бъдат извършени редица експертизи на намерените обекти.

Прокурор Чафаланов информира присъстващите, че са установени лицата, намерили и съхранявали нерегламентирано находки, имащи белезите на културно-исторически ценности.