съд силистра

Разследват схема за фалшиви медицински пред ТЕЛК

Районна прокуратура-Силистра ръководи досъдебно производство по чл. 212, ал. 1 от НК във връзка с разбита схема за издаване на неистински медицински заключения за явяване пред ТЕЛК срещу заплащане. Информацията бе оповестена от административния ръководител на Окръжната прокуратура Теодор Желев на брифинг, в който взеха участие районният прокурор на Силистра Веселина Милушева, наблюдаващият делото прокурор, представители на ГДНП, директорът на ОД на МВР в града.

В хода на разследването са претърсени пет лекарски кабинета и пет жилища. Иззети са множество документи и веществени доказателства. Установени са шест лица, които имат съпричастност към престъпната дейност – организаторът на престъпната схема, председател на ТЕЛК-Силистра, председател на лекарска комисия към НОИ и трима лекари.

Желаещите да се сдобият с фалшивите документи заплащали сумата от 300 лева на посредник, който от своя страна ги предавал по веригата. Иззети са общо 25 000 лева, като 300 лв. от тях са били непосредствено предадени от посредника на един от лекарите.

Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава.

Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел.