Иван Гешев - парламент - 19 август 2021 година

От днес Гешев е без охрана, отнеха му частната полиция

Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото за защита на свидетели  се мести от главния прокурор при министъра на правосъдието, е  публикуван в днешния 80 брой на „Държавен вестник“. С публикуването му започва да тече тримесечния срок, в който структурата трябва да се трансформира от охраняваща свидетели, прокурори и следователи  само в Бюро по защита на застрашени лица.

Според министерско постановление от вчера то ще е второстепенен разпоредител с бюджет. Бюрото преминава от главния прокурор към правосъдния министър заедно с имотите, които е ползвало досега. Отпадат и полицейските функции на служителите по задържане и участието на служителите в акции на прокуратурата.

В момента, по закон, Гешев има право на охрана от Националната служба за охрана. Той ползваше такава, но сам обяви, че се отказва от нея през пролетта на миналата година. Тогава Гешев е декларирал писмено отказа си за ползване на охрана и има санкция на комисията.

На 11 март тази година президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви структурата и мястото ѝ на подчинението на главния прокурор за противоконституционна. До момента няма произнасяне на Конституционния съд, а становищата на юристи и експерти по казуса застъпват тезата, че в този вид бюрото е противоконституционно.

Служители на Бюрото по защита участваха в няколко значими акции на прокуратурата. В края на май 2020 г. именно служители на това бюро арестуваха в Министерството на околната среда и водите бившия зам.-министър Красимир Живков, обвиняем заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

На 9 юли м. г. частните ченгета на Гешев влязоха и в президентството при съвместна акция със спецпрокуратурата, при която бяха претърсвани кабинети на съветници и бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов. По-късно различни съдилища в страната излязоха с решения, че техните арести са незаконни, неоснователни и немотивирани.