сгс

СГП повдигна обвинение на бирник за поискан подкуп от 600 лв.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за извършено престъпление по НК на Я. Я. – длъжностно лице – инспектор по приходите в Централно управление на Национална агенция за приходите. Той е привлечен като обвиняем за това , че на 16 септември тази година, в София, на пазар „Младост 1“, е поискал дар от А. Р. в качеството му на земеделски производител – сумата в размер на 600 лева, която не му се следва,  и на 21 септември 2021 г., в София, в служебно помещение – коридор на Централно управление на Национална агенция за приходите, е приел дар – сумата в размер на 600 лева, която не му се следва чрез изнудване.

Обвиняемият Я. Я. е обещал на А. Р. , че няма да затвори сергията му на пазара и няма да приложи към него принудителна административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни, за констатирано нарушение на Закона за данък добавена стойност –  неиздаване на касова бележка за осъществена продажба.

Разследването по случая е започнато по повод получен сигнал  от А. Р.  за поискан подкуп.  Я. Я. е задържан на 21 септември 2021 г. в Централно управление на Национална агенция за приходите с поискания подкуп.

При извършения  обиск в обвиняемия са намерени и иззети банкнотите, предварително  белязани и описани, в размер на шестстотин лева. Същите са  приобщени  като  веществено  доказателство по делото.

Извършено е освидетелстване на  Я.Я., като  при  осветяване с  ултравиолетова  лампа е констатирана флоурeсценция със светлозелен цвят в областта  на дланите. Извършени са били, в условията на неотложност,  претърсване в служебния кабинет на обвиняемия и в обитавания от него недвижим имот, като  са били намерени и иззети  преносим компютър и документи, относими към случая.

С постановление на СГП е постановено задържане под стража за 72 часа, предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за  неотклонение по отношение на Я.Я. – „задържане под стража“.

Обвиняемият Я. Я. е тридесет и шест годишен, неосъждан.