спецсъд

Спецпрокуратурата привлече четирима за участие в ОПГ за превоз на мигранти

На 24 юни 2020 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления, свързани с превеждане и подпомагане на нелегални мигранти да пребивават на територията на Република България. Разследването се провежда от следовател от Следствен отдел при Специализираната прокуратура.

След извършване на множество действия по разследването, Специализираната прокуратура е привлякла в качеството на обвиняеми 4 лица, двама афганистанци и двама българи, за участие в организирана престъпна група, която е действала от месец ноември 2020 г. до 16.09.2021 г. на територията на Република България и Република Турция, като групата е създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления по чл. 280 от НК /превеждане през границата на страна на нелегални мигранти/ и по чл. 281 от НК /противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната/ – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2 във връзка с ал. 2 от НК.

Наблюдаващият прокурор е постановил задържане до 72 часа спрямо обвинените лица. На 18 септември 2021 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания по реда на чл. 64, ал. 1 от НПК за постановяване на мярка за неотклонение "задържане под стража", което ще бъде разгледано в същия ден.

Как се стигна до пробива?

Съвместно разследване е проведено от служители на ГДБОП, ГДГП и ДАНС, под наблюдението на прокуратурата. То е започнало след придобита в ДАНС информация за организирана престъпна група за превеждане на мигранти през турско-българската граница и впоследствие през българо-сръбската граница. Информацията касае няколко лица от афганистански произход, както и български граждани, съобщи Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС.

След предоставения сигнал в ГДБОП и ГДГП започва разследване на съвместни екипи, което продължава повече от година. Под надзора на прокуратурата на 16 септември се провежда специализираната полицейска операция, в резултат на която е неутрализирана и задържана организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти, обясни директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. Операцията е проведена на територията на  София и областите – Русе и Хасково. Задържани са седем участници в престъпната дейност – български и афганистански граждани. Установено е, че групата е действала от ноември 2020 г. на територията на Република Турция и у нас, била е много добре структурирана, действала е при строга йерархия и всеки от тях е имал конкретна задача във веригата. Организатор е афганистански гражданин.  Констатирани са и стотици помагачи на групата, които са разпределяли, настанявали, укривали мигрантите, като вероятно за това им се е заплащало. Според информацията средната сума за превеждане на мигрант от Афганистан до някоя западна страна варирала между 8 и 10 000 евро.

Главен комисар Деян Моллов посочи, че резултатът от съвместната полицейска операция доказва постоянството, с което службите работят за противодействие на нелегалния трафик на мигранти. Той уточни, че тези съвместни действия се осъществяват при всеки сигнал и придобита информация. Като пример посочи, че и през последното денонощие е задържан български гражданин, превел чужденци през границата.