Темида

Бразилски съд призна правото на кучета на обезщетение за морални щети

Бразилски съд за първи път призна правото на кучета да получат обезщетение за морални щети, причинени от жестокото отношение на техните стопани, съобщи ТАСС. Шестгодишният голдън ритривър Спайк и тригодишният пойнтер Рамбо са получили статут на "заинтересована страна" заедно с представляващата интересите им в процеса организация с идеална цел. Всеки от тях по този начин може да претендира да получи около 400 щатски долара като морално обезщетение.

Съдебното решение е взето единодушно и делото е препратено за повторно разглеждане на първа инстанция.

Според адвокат Евелин Палуду, съдът е създал прецедент, който може да бъде използван за защита на интересите на други животни. През август миналата година в полицията на гр. Кашкавел постъпва съобщение, че домашни любимци са оставени дълго време сами. Униформените спасили измъчените от глад и страх кучета, чиито стопани са ги оставили затворени, тръгвайки на почивка.

Животните са предадени на местна зоозащитна организация, която отказва да ги върне на собствениците. "Нарушени са правата на животните, не от тези, които са ги спасили или от организацията, която ги е гледала. И също както хората могат да разчитат на компенсация, това право сега беше признато и на животни" – добави Палуду.