адвокат гунчева

Адвокат Гунчева: Държава, в която подслушват адвокатите, е само територия

Адвокат Елена Гунчева във Фейсбук:

Мафията управляваше България. Мафията се пазеше от гражданите със средствата на държавата и парите на всички нас. Мафията притискаше, купуваче, тероризираше и мачкаше. Миналата година българите казаха "стига" на мафията. Протестите бяха в началото спонтанни, искрени и изключително граждански и осъзнати.

Оказа се, че мафията е поискала някои обичайно заподозрени от нея лица да бъдат подслушвани. Списъкът излезе вчера и без никаква изненада открих и името си в него. Но пък компанията е добра. В списъка голяма част от хората са такива с изявени граждански позиции, които отстояват мнение и са опасни за управляващите политици. В този списък няма престъпници. Няма терористи. Няма екстремисти. Има граждани, политици, икономисти, офицери, прокурори, адвокати. Хора, които принципно би трябвало да са извън подозрение като такива, които смятат насилствено да свалят властта.

Оказва се, по данни от медиите /защото никой не си направи труда да уведоми официално хората в списъка/, подслушванията са незаконни. Имало разрешения, дадени от специализирания съд. И това, което е най-възмутително, е не, че са ми подслушвали личните разговори със семейството ми, със сина ми, с приятелките ми, с личния ми лекар. Възмутително е, че са ме подслушвали и като адвокат. Подслушвали са клиентите ми, които са споделяли личните си проблеми с адвоката си. Адвокатската тайна е заложена и в Конституцията и в законите на страната. Никой няма право да подслушва какво си говорят клиент и адвокат. Дори клиентът да е престъпник. В България, отдавна е известно, че адвокатите са неудобни. Защото те са последната защита на гражданите срещу своеволията на държавата и мафията. Но да изпаднеш до толкова ниско ниво, че да подслушваш какво си говорят адвокатите и клиентите им, показва, че няма държава, а само територия.

Вредите са огромни. Всеки един клиент, всеки един човек, говорил с някой от подслушваните от този списък, е претърпял вреди. Никой не може да бъде сигурен по какъв начин се съхранява и използва тази информация. Ами ако клиент ми е споделил нещо, което уличава него или друг в престъпление? Или нарушение? Ако има дела срещу държавата и е подслушан разговор за стратегията за защита? Кой може да каже тази информация кой я има и как ще я използва. СРС-тата, както многократно видяхме, се използват нерегламентирано и по всяко време. Дори Цветанов чете СРС-та в Народното събрание публично. За което, естествено, България, тоест всички ние, беше осъдена да заплати на хората солидно обезщетение.

Питам сега – КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА НАРУШАВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ТАЙНА? Кой ще понесе отговорността за разходваните напразно обществени средства? Кой ще ми отговори тази информация къде се съхранява, кой я обработва и как ще бъде използвана? Кой ще ми отговори дали в тези записани разговори има и разговорите ми като адвокат с клиентите ми?

ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ И ТО ЖЕСТОКО! Аз не съм терорист и екстремист, а ГРАЖДАНИН И АДВОКАТ! Аз няма да мълча пред газенето на Конституцията и закона и основни граждански права. Всичко, което мисля за вас, съм го казала публично! Всичките ми действия са видими и публични. Моят меч е истината, а зад мен не са чужди посолства, а вярата ми в Бог и в Родината ми!

И аз няма да позволя това да ви се размине безнаказано! И ако внимателно сте ме слушали, докато съм говорила по телефона, знаете, че не можете нито да ме уплашите, нито да ме купите, както вече сте опитвали! И за мен свободата и истината са най-важни! Този път АЗ НЯМА ДА ВИ ПРОСТЯ! Не заради себе си, а заради закона, заради това, че нарушихте доверието между адвокат и клиенти, заради това, че с мръсните си ръчички и ушички навлизате в личния живот на граждани, които просто са искали да защитят държавността, която вие убихте!

Този път аз наистина ще бъда опасна за вас!

Елена Гунчева – гражданин, адвокат, майка, терористка, екстремистка и заплаха за обществения ред и мафията.