Министерски съвет отчет на правителството Асен Василев

Асен Василев: България не е бедна държава, а е крадена държава

Няма как да се направи партия до изборите, каза бившият служебен финансов министър Асен Василев на церемония при предаването на поста. "Най-важното за следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което може да управлява, това е най-тежката задача. Чисто икономически, това, което видях за последните четири месеца е, че България не е бедна държава, а е крадена държава", отбеляза Асен Василев, цитиран от bTV.

По думите му задачата в следващата година или две е да се спрат течовете. "Оставяме хазната в по-добро състояние", заяви вече бившият служебен министър Асен Василев, който предаде държавната хазна на своя наследник на поста Валери Белчев. От своя страна Белчев сравни своя предшественик с "бърз влак", на който трябва да се "качи в движение".

Според Асен Василев, България "де факто" е приела еврото, инфлацията в страната в голяма степен е "внос" и от тази гледна точка, кога ще сменим лева с евро е технически въпрос. "Валутният борд ограничава популизма в парламента. Приемайки еврото тази усмирителна риза изчезва и това е много опасно", каза Асен Василев. "Затова е нужен дебат и консенсус в обществото, за да се намери нова усмирителна риза на политиците", посочи той.