мвр фронтекс

За 8 месеца са регистрирани 27 000 опита за минаване на границата

Разчитаме на подкрепата на Фронтекс, особено в условията на динамична миграционна обстановка. Приоритет в тази ситуация е поддържането на сигурна и ефективна охрана на външните граници на ЕС, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов по време на работна среща с изпълнителния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Срещата се проведе в Бургас и е част от еднодневното посещение на Фабрис Лежери в България. Отчетеното рязко увеличение на миграционния натиск – около 6 пъти повече в сравнение с 2020 г. – се изразява предимно в предотвратени опити за преминаване на границата. От началото на годината са регистрирани около 27 000 опита за преминаване на границата, като 64% от трафика минава през българо-турската граница.

Анализът ни показва, че се очаква засилването на миграционния натиск да продължи. В отговор предприехме превантивни действия – укрепване на капацитета за граничен контрол с допълнителни служители и техника, координирана работа на всички структури и обмен на информация с готовност за бърза реакция, увеличаване на капацитета за настаняване на нелегално пребиваващи. Поддържаме редовен контакт – и на политическо, и на оперативно ниво, за обсъждане на мерките за охрана на границата с турската страна.

Отлично е сътрудничество между България и Фронтекс. Европейската агенция за гранична и брегова охрана показа, че може да предлага работещ отговор на актуалните предизвикателства, подчерта заместник-министър Катинов.

По време на посещението изпълнителния директор на Фронтекс ще се запознае с охраната на морската и на  част от границата с Турция.