рубли

Руски съд наложи солени глоби на Facebook, Twitter и Telegram

Мирови съд в Москва глоби Facebook с 21 милиона рубли (около 300 000 долара) за отказ да премахне забранено в Русия съдържание. Общият размер на глобите, наложени досега на социалната мрежа достигат сумата от над 90 милиона рубли, съобщава ТАСС, като се позова на магистратурата. „Съдът разгледа пет административни протокола срещу Facebook съгласно член 13.41 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация („Неизтриване на информация от собственика на информационен ресурс в Интернет, ако задължението за премахването й е предвидено от руското законодателство “) ) и наложи глоби в размер на 21 милиона рубли“, казал източникът на агенцията.

Мирови съд в Москва глоби Twitter с 5 милиона рубли (около 71 000 долара) за отказ да премахне забранено в Русия съдържание. Общият размер на наложените глоби възлиза на повече от 45 милиона рубли. „Съдът разгледа два административни протокола срещу Twitter съгласно член 13.41 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация („ Неизтриване на информация от собственика на информационен ресурс в Интернет, ако задължението за изтриването й е предвидено от руското законодателство ") и наложи глоби в размер на 5 милиона рубли", каза източникът на агенцията.

Messenger на Telegram беше глобен с 9 милиона рубли (около 120 000 долара) за отказ да премахне забранено в Русия съдържание, общият размер на глобите възлиза на 35 милиона рубли. „Съдът разгледа два административни протокола срещу Telegram по чл. Руска федерация) и наложи глоби в размер на 9 милиона рубли“, каза събеседникът на агенцията.

От февруари Роскомнадзор изготвя административни протоколи във връзка със социалните мрежи и незабавни съобщения, които не са премахнали призиви за участие в неоторизирани действия, включително и към непълнолетни. От началото на 2021 г. на чуждестранни интернет ресурси многократно са налагани глоби за нарушаване на руското законодателство след отказ за премахване на забранено съдържание.