темида

Адвокат Марковски: До 20 септември ще има яснота за екстрадицията на Брендо

Няма конкретна правна норма, която да каже при конкуренция между молещи държави за екстрадиция, коя е с предимство. Това обясни в предаването „Тази сутрин“ адвокат Марин Марковски, който коментира случая с Евелин Банев – Брендо. Според зам.-градският прокурор на София Иво Илиев е своеобразен правен прецедент, защото той е лице, което търсят три държави – България, Румъния и Италия.

Логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка. Не е ясно какво ще е решението на Украйна след изпращането на молбата ни за екстрадиция. „До около 20 септември ще има яснота кога ще бъде екстрадиран Брендо“, казва Марковски.

„Българската прокуратура съобразно изискванията на закона и на международното право, след като е направена червена бюлетина на Интерпол, която е абсолютно задължителна за изпълнение, са изпратили документите веднага, когато се е разбрало, че е арестуван Евелин Банев. Така, че ние може би сме първи“, поясни адвокат Марковски.

Според него, ако се спазва правният принцип пръв по време – пръв по право, нормално е да го изпратят в България. Тази норма обаче няма задължителен характер, припомни адвокатът. „Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит, той има тежки присъди, ако е жив и
здрав да ги излежи, ще излезе от затвора на около 90 години“, каза още Марин Марковски.

„Консулската ни служба в Украйна ще трябва да му осигури помощ. Консулът трябва да се срещне с него, да му осигури защитник“, посочи адвокатът.

Влязлата в сила присъда на една държава не може да бъде отменена, категоричен беше Марковски. „Един съдебен акт, независимо на коя държава е, е нещо много сериозно и трябва да бъде изпълнен, защото иначе се подриват основите на правосъдието“, смята адвокатът.

Според него Брендо няма да получи допълнително наказание, защото преди години се е укрил и не е изтърпял присъдите си. „Нашето наказателно право няма допълнителна присъда за това, че не е отишъл да търпи вече издадена присъда. Може би законодателят е преценил, че дори и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе“, коментира още Марин Марковски.