Министерски съвет заседание Ивелина Ваислева мин. на околната среда Лиляна Павлова мин. на рег. развитие Севдалина Арнаудова ПР на Герб

За пиарката Севи няма разследване – въпреки фактите

Адвокат Андрей Янкулов във Фейсбук:

Едва ли много хора помнят, но миналата година един прокурор от Окръжна прокуратура Русе подаде оставка, защото името му се беше появило из телефоните на някой от братята Бобокови. Беше обявено, че търсил съдействие от тях да бъде избран за шеф на Окръжната прокуратура. Преди оставката му главният прокурор беше разпоредил цялостна проверка на работата му за срок от три години назад.

Само отварям една скоба да напомня за сравнение, че точно по същото време по "Осемте джуджета" излезе на бял свят бруталната схема за присвояване на иззетите като веществени доказателства злато и пари на Явор Златанов от фирмата "Изамет", задържан по дело на Специализираната прокуратура. Никой не разпореди проверка на ничия работа за три години назад, макар и от извадените документи и разкази тогава да можеше да се заподозре обосновано, че схемата едва ли е случайна и се прави за първи и последен път.

Сега името на пиарката на бившия премиер се появява с фамилиарното "Севи" на фамилиарното "Бойко" в телефона на главния прокурор и той си разменя съобщения с нея по време на заседание на правната комисия в парламента.

"Севи" е уличена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че е била посредник в корупционните сделки между него и "Бойко", които обвиняемият твърди, че са осъществявани, но не са разследвани. "Севи" е и лице със значително имотно състояние, натрупано като пиар на държавен служител, макар и висш. Няма данни да е разследвана.

По данните, съдържащи се в публикувани през миналата година записи, че "Бойко" е упражнявал натиск върху държавни служители, има отказ от образуване на досъдебно производство. Не са достатъчни за започване на разследване. Най-любопитното по тази прокурорска проверка не е крайният акт, с който е завършила, а фактът, че прокуратурата не е изследвала дали гласът в записите е на бившия премиер Борисов. Обаче е питала споменатите лица дали някой им е оказвал натиск и те, разбира се, са отрекли. Но не става ясно защо се е проверявало съдържанието на записа, ако гласът от него е примерно на Ненчо Балабанов и той си говори там някакви смешки.

На 04.12.2019 г. в предаването "Лице в лице" бившият премиер Борисов заявява, че нямало по-добър от Иван Гешев за поста главен прокурор и вероятно индиректно признава, че е оказвал влияние за избора му с реторичния въпрос "А кой да сложа?"

"А кой да сложа? Мая Манолова ли да сложа?“…."Срещнах се, няма по-добри, има по-мързеливи. Оглеждах и няма – мързеливи, мързи ги… Искаха да направим техен човек или Христо Иванов главен прокурор, няма, омръзна ми вече на мой гръб да се заемат постове и после да им слушам глупостите“

Частта за ролята на бившия премиер в назначенията в съдебната власт е от 15:15, обсъждат се и Лозан Панов, и Сотир Цацаров: https://btvnovinite.bg/…/pravitelstvoto-predlaga-do-dni…