камера кат

МВР забрани на катаджиите да се „крият в храстите

Пътните полицаи в страната са разположени видимо за шофьорите, проследиха екипите на bTV през двата почивни дни. Нареждането на министър Бойко Рашков срещу скритите катаджии в храстите стана публично в петък.

Министерското разпореждане стана ясно от писмен отговор на служебния вътрешен министър Бойко Рашков на въпрос на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров. „На 18.06.2021 г. писмено е разпоредено до всички служители на ведомството, осъществяващи дейности по опазване на обществения ред и контрол на пътното  движение, същите да се изпълняват чрез: Видимо присъствие, както на служителите, така и на служебните автомобили“, посочва Рашков в отговора.

Депутатът Димитров мотивира питането си с опасността от изненада при внезапно изскочил полицай. „За младите шофьори е особено рисково, когато има полицаи в храстите, защото те са по-неопитни и това може да доведе до пътни инцидентни от тяхна страна. Не хората да бъдат глобявани, не това трябва да бъде целта. Целта трябва да бъде да има по-малко инциденти по пътищата“, коментира Мартин Димитров.

Бившият шеф на столичния КАТ и настоящ експерт по безопасност Богдан Милчев обаче е скептичен, че това ще намали инцидентите. „Не може и не трябва да отпада нито един вид контрол – контролът е както статичен, така трябва да бъде и динамичен, както явен, така трябва да бъде и негласен. Има инструкция за контрола на пътното движение и с нито едно разпореждане, нито един министър не може да промени тази инструкция“, коментира той.

В разпореждането пише още камерите за наблюдение да се поставят само на места с доказана концентрация на кататстрофи.„Абсолютно всички стационарни камери не са на такива места. Нека всички граждани, които имат електронни фишове от 18.06 да се обърнат към нашите юристи Института за пътна безопасност и ние ще ги предоставим на г-н Рашков да ги отмени, защото те не са направени на места с концентрация на ПТП“, каза Милчев.

От МВР не коментират издаденото разпореждане. Мартин Димитров е убеден, че е правилно и призовава всички граждани да снимат и сигнализират за скрити полицаи по пътищата.