арест

Бащата на Любомир, който заплаши Ива Митева, лежи 19,5 години затвор в Гърция

Бащата на Любомир Яков, който заплаши със смърт председателя на парламента Ива Митева, е осъден на 19,5 години затвор в Гърция за наркотрафик. Преди дни 26-годишният Любомир Яков изпрати заплаха до председателката на парламента Ива Митева. Тя е била отправена с имейл до Министерството на правосъдието на 2 септември вечерта. Закана в мейла имало и срещу майката на Ива Митева.

На 3 септември пръв в парламента за заплахата съобщи председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Митева от своя страна още същия ден посочи, че не смята, че охраната й трябва да се засили, но призна, че се страхува за близките и детето си.

Любомир Яков бе арестуван в Стара Загора в градинка близо до гарата, където се събират наркомани. Яков е признал за заплахите, а прокуратурата му отправи обвинение. Въпреки че, според съседите, е кротък и помага вкъщи, Любомир отдавна се сблъсква със закона. В досиeто му има телефонен тероризъм – заплашил с бомба автогара в Пловдив. Има регистрации за кражби. През 2019 г. е реализирал друга престъпна схема чрез крадене на фалшиви профили в интернет и искане на пари.

"Малкият" Любомир всъщност носи имената на баща си – Любомир Яков, който през 2005 г. получава сурова присъда от 19,5 години затвор от гръцкото правосъдие. Вероятно той още е в затвора в южната ни съседка или поне няма информация да е освободен предсрочно.

В гръцкия съд се разбра, че старшия Яков не е светец. Лежал е в Гърция за това и преди. Но по-страшното обвинение – за трафик на наркотици, се крепи само на показанията на друг осъден в същия процес – гъркът Алексиос Зервас, който получил също 19,5 г. като съучастник на Яков.

Яков и Зервас са арестувани на 27 януари 2004 г. в атинското предградие "Халандри". У гърка намират 290 грама кокаин. В дома му откриват и 3 кг хашиш, крадени паспорти, бланки за гръцки паспорти и пистолет. На разпита Зервас уверява, че Яков е тарторът на престъпната група и именно той му е дал наркотиците.