Замесиха българска компания в купуването на бланки за паспорти в Молдова

Молдовското правителство е спряло купуването от Агенцията за обществени услуги на бланки за паспорти на обща стойност 500 милиона молдовски леи (около 25 милиона евро) във връзка с установени закононарушения, съобщи министър-председателката Наталия Гаврилица. Тя обясни, че агенцията има договор с литовска компания, по който е била плащана премия в размер на 13,6 евро за всеки издаден паспорт. От 2014 г. са платени общо над 40 милиона евро. Преведените пари обаче отиват не в Литва, а в българска компания, която има само двама служители. "Имаме всички основания да смятаме, че това е кражба", каза молдовската премиерка. Тя отбеляза, че сключването на договора са били допуснати голям брой нарушения.

"Материалите с всички неопровержими доказателства са изпратени в прокуратурата", съобщи Гаврилица и подчерта, че очаква оперативни действия за разкриване на случая. Борбата с корупцията е главен приоритет на новото молдовско правителство, което встъпи в длъжност в началото на миналия месец. То бе съставено от прозападната Партия на действието и солидарността, която спечели абсолютно мнозинство в парламента на изборите, свикани през юли от президентката Мая Санду. Прозападната Санду стана държавен глава в края на миналата година, побеждавайки на изборите през ноември проруския президент Игор Додон, пише Лупа.

"За 30 години независимост политическата класа в Молдова се занимаваше само с обогатяване", каза Гаврилица и предложи пакет антикорупционни мерки. Тя обеща средствата, придоби с корупция, да бъдат конфискувани и използвани за ремонта на училища, пътища и други социални обекти.