сгс

Митничар, разследван 4 години за подкупи, осъди прокуратурата за 12 000 лева

Бившият митничар от Свиленград Цветомир Петров осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 12 000 лева, след като делото за корупция срещу него е било прекратено, без да стигне до съд, научи „Лекс“. Той беше сред десетките задържани служители на митницата през зимата на 2015 г., когато властите обявиха реализация на акция срещу корупцията, при която бяха арестувани 33 митничари, които искали и получавали такса „спокойствие“, за да не проверяват коли и камиони, а при обиски бяха открити над 100 000 лева.

Тогавашният премиер Бойко Борисов лично похвали разследващите. „Десетки митничари от това, което ми е докладвано онзи ден на оперативката, са ги снимали как взимат парата. В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими. От доста време се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за пътища“, заяви тогава Борисов.

Петров и част от колегите му бяха обвинени за участие в престъпна група за получаване на подкупи, като той е останал 3 месеца в ареста, след което е бил освободен срещу гаранция от 15 000 лева и му е било забранено да напуска страната. Разследването обаче не приключва с внасяне на обвинителен акт в съда, а в началото на миналата година Петров е уведомен от прокуратурата, че наказателното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства.

Така той решава да заведе дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като претендира за обезщетение от 94 000 лева.

Петров описва в исковата си молба страха от воденото дело и това, че можел да бъде осъден, униженията от споменаването на името му в медиите като част от корумпирани митничари и невъзможността в следващите години да си намери работа. Показания е дал и брат му, който разказал, че Петров не искал да излиза от дома си, ограничил общуването с близки и се преместил да живее в София. Бившият митничар се тормозел, че животът му можел да продължи в затвора, въпреки че при задържането бил само на 27 години, имал висше инженерно образование и владеел английски и френски.

Съдия Радост Бошнакова от Софийския градски съд е преценила, че справедливото обезщетение за неимуществените вреди на Петров е 12 000 лева, като отбелязва, че и самото осъждане има ефект на овъзмездяване. В решението си тя отбелязва, че отчита тежестта на повдигнатите обвинения, времето, което Петров е бил в ареста и търпял ограничения, продължителността на разследването от 4 години и два месеца, както и разгласяването му в медиите.

„Отчитайки също преживените стрес и неудобство в социалното общуване, изживяната потиснатост, породените затвореност, несигурност и страх за бъдещото му, довели до психологически дискомфорт, безсъние и страдания, публичното разгласяване на образуваното срещу ищеца наказателно производство, и младата му възраст към момента на образуване на наказателното производство – 27 години, на която житейски обичайно е човек да насочен към утвърждаване и развитие в професионалното си поприще, съдът приема, че заместващото обезщетение на ищеца за причинените му от незаконното обвинение неимуществени вреди е в размер на сумата от 12000 лева. При определяне на това заместващо обезщетение съдът взема предвид и че процесното наказателно производство е попречило на професионалната му реализация“, се казва още в решението на съда, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.