Мая Манолова

ДПК не е свършила нищо, но похарчила 400 хиляди лева за заплати

Създадената от ГЕРБ Държавна петролна компания (ДПК) не е свършила практически нищо за своето седем месечно съществуване, но за това време пък е похарчила над 400 хил. лева за заплати. Тя не е била и способна да свърши каквото й да е, защото самото ѝ създаване е породило институционален хаос. Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, начело с Мая Манолова.

Парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ е била сезирана от буден гражданин. В сигнала му се посочва, че държавните бензиностанции е трябвало да бъдат създадени до пролетта на 2021 г., но това не се е случило. Петролните бази пък е трябвало да бъдат получени от Държавния резерв, но те все още не са прехвърлени на ДПК, уточни в сряда министърът на икономиката Кирил Петков. Освен това ДПК няма и издаден лиценз за данъчни складове.В писмените отговори на министър Кирил Петков пише още, че той намира за неуместно самото съществуване на компанията.

Откакто е създадена, тя не е извършила почти нищо и е попаднала в омагьосан кръг от взаимоизключващи се изисквания, стана ясно още на заседанието.

Инициативата на ГЕРБ за създаване на ДПК се представяше като инструмент за "подобряване на конкуренцията на пазара на горива". Преди седмица "Демократична България" внесе предложение за закриване на Държавната петролна компания.