прокуратура

Делото с „канибалската заплаха“ е прибрано във ВКП

Делото, част от което е сюжетът, станал известен като "канибалската заплаха", по някаква причина е изискано във Върховната касационна прокуратура. Преписката е от 2009 г. и би трябвало да е архивирана в Софийската градска прокуратура. Точно от градската прокуратура МВР е изискало материалите, тъй като проверката бе отворена наново от министерството. Това е начин да се крие делото, да се саботира,  отбеляза пред Сега служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Според него има нови факти, които не са взети предвид, когато делото е пратено в архива преди повече от 10 години.

"Канибалската заплаха" е само една от проверките, свързани с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисв, които МВР под ръководството на Рашков започна. Борисов бе и разпитан по нея.

Рашков твърди, че Борисов е заплашвал бизнесмен, че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо". Човекът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител. Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си тогава, министър от първото правителство на Борисов щял да бъде осъден на затвор за подкуп от 200 хил. лв. Когато разказа историята, министърът направи препратка към прословутата среща "Ти си го избра" в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха записи на разговори. Затова и наскоро МВР разпита бившият земеделски министър Мирослав Найденов, бившият градски прокурор Николай Кокинов и бившият директор на следствието Бойко Найденов.

Кокинов стана известен от записите с репликата към Борисов по адрес на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра". В разговорите участва и Найденов, който към онзи момент е разследван и обсъжда с прокурора делото срещу него в присъствието на Борисов. "Знаеш ли кое е лошото, като са го разпитвали тоя Симеонов (бившия шеф на фонд "Земеделие", дал показания срещу Найденов и пратен заради това аташе в Брюксел), те са го питали вътре: Борисов ли ти предложи да отидеш в Брюксел… Я си представи, че утре го вкарат в зала т'ва и тоя го изправят пред 100 човека и той ще каже – ми те ме викнаха горе и ми предложиха да отида в Брюксел, за да си мълча", казва тогава бившият земеделски министър.

При опит да се разбере от държавното обвинение защо делото е във Върховната касационна прокуратура и дали това означава, че е възможно преписката да бъде възобновена. Отговори обаче не дойдоха. От МВР са пратили всичко, събрано от тях сега, на Софийската градска прокуратура.