михаил екимджиев

Михаил Екимджиев: Полицейското насилие в България се толерира и прокуратурата отказва да го разследва

"Полицаите, които биха младежите през миналата година, най-вероятно, са били изпратени там с мисията да респектират протестиращите за да не си помислят те отново да излизат на протест. Може полицаите да са направили снимките и видеоклиповете за да могат после да се отчетат на поръчителите на тези побои" – това коментира в предаването на Радио Варна „Позиция” адвокатът и защитник на човешките права Михаил Екимджиев. Той попита дали наистина някои от биячите са полицаи или са представители на силови групировки: "Важно е да се уточни, дали тези мутри в униформи наистина са полицаи, защото миналата година бяха представени редица примери за това, че тези хора са с татуировки и бради, неподходящи за представители на органите на реда".

"Има категорични данни, че в България полицейското насилие се толерира и прокуратурата отказва да го разследва, т.е. възпитава се култура на безнаказаност, която добива такива перверзни форми, като показност, заснемане", подчерта адвокатът.

По повод тезата, че трябва да се разследва и насилието над полицаи от страна на протестиращи, Михаил Екимджиев заяви: "Това е типична опорна точка на всеки диктатор. По време на такива протести, когато един сатрап се почиства застрашен, той вкарва провокатори, които да окървавят протеста и после оправдава боя на протестиращите именно с това насилие. Сред малтретираните младежи обаче няма нито един, за който да има данни, че е държал агресивно. Просто те са били по-лесните жертви".

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание, Михаил Екимджиев коментари с думите: "Гешев сякаш беше друг човек. Той говореше за разделение на властите, за нуждата от съблюдаване на презумцията за невиновност… В същото време другият Гешев, още при встъпването си в длъжност говореше други неща, а по-късно четеше СРС-та". 

На въпрос: "Дали е възможно главният прокурор да еволюира в отношението си към държавността и ролята на прокуратурата?" Михаил Екимджиев отговори: "Възможно е. Като се има предвид нивото му на юридически примат, там движението може да е само нагоре в посока еволюция, защото деградация е немислима от това ниво надолу".