Австралия

Евакуираха хиляди заради горски пожари край Френската Ривиера

Хиляди хора напуснаха днес своите жилища, къмпинги и хотели край Френската Ривиера, докато противопожарните служби се борят с пожари в близки гори, предаде Асошиейтед прес. Дим се стеле надолу по залесените склонове, обвивайки в пелена лозови насаждения.

Това е поредната огнена стихия в Средиземноморието след тези в Гърция, Турция, Италия, Алжир и Испания. Пожар е започнал вчера вечерта на около 40 километра от Сен Тропе, разпалван допълнително от силните сезонни ветрове от морето. До тази сутрин огънят се е разпрострял на площ 5000 хектара, съобщиха властите в департамент Вар. Около 6000 човека са евакуирани, а най-малко 22 човека са пострадали леко след вдишване на пушек. Самолети и хеликоптери изливат вода над хълмовете с кестени, борове и дъбове. В борбата с бедствието участват над 900 пожарникари.

Местните власти са затворили шосета и са блокирали достъпа до горите. Президентът на Републиката Еманюел Макрон, който е на почивка наблизо, планира днес да посети района.

Още няколко пожара бушуват в Южна Франция. Със затоплянето на климата се очаква подобни екстремни метеорологични явления да зачестят.