Обиск президентство

Наказан за полицейско насилие над протестиращи започна работа при Гешев

Кои са тези полицаи? Те нямат ли деца? Как е възможно да риташ и биеш с палка окован човек? Що за полицай е този, който снима разголена гръд на момиче с белезници? Това са само част от въпросите, които стотици хора задават в социалните мрежи, след като в петък бяха публикувани записи от полицейско насилие срещу протестиращи на 10 юли 2020 г. Кадрите, записани от охранителна камера на Министерския съвет (МС), не бяха публично известни до момента. Миналата година в социалните мрежи и медиите се появяваха само клипове, заснети от протестиращи и журналисти. Те станаха повод за множество сигнали за полицейско насилие, заради които беше образувана вътрешна проверка в МВР.

Тя приключи със заключение, че само четирима служители на столичната полиция са превишили правата си по време на протестите с искане за оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Имената им обаче не бяха оповестени, а поради липса на каквото и да е информация по темата случаят полека-лека заглъхна. През последните дни обаче стана ясно, че и клипът, и имената на заснетите в него полицаи, са станали известни на МВР и прокуратурата още миналата година. Преди ден разследващите дори обявиха, че са повдигнали обвинения за полицейско насилие на четирима униформени, но отново не разкриха имената им.

Оказва се, че въпреки уличаващите кадри и последвалото дисциплинарно наказание, най-тежко санкционираният след 10 юли 2020 г. полицай успешно е сменил работата си и вече работи в… Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Това се е случило докато прокуратурата продължава да разследва полицейското насилие от 10 юли 2020 г.

Става въпрос за Андон Андонов, който по време на миналогодишните протести е на ръководна позиция в звеното за борба с безредиците към СДВР. От пресцентъра на прокуратурата потвърдиха пред Свободна Европа тази информация с уточнението, че към момента, когато е постъпил на работа, е отговарял на "всички законови изисквания за заемане на длъжността". Оттам допълниха още, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.

На кадрите, разпространени преди дни, се вижда как Андонов бие с палка първите задържани, които колегите му влачат зад колоната на Министерския съвет. Впоследствие той на няколко пъти е заснет как се доближава до различни полицаи и им казва нещо отблизо. Най-вероятно става въпрос за даване на разпореждания, тъй като той е най-висшият служител на МВР сред заснетите в записа.

Преместването на Андонов в Бюрото за защита на свидетелите беше потвърдено от два независими един от друг източника. Заради обществения интерес по темата потърсихме и служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който потвърди, че въпросният полицай вече не работи в МВР. "От началото на 2021 г. Андон Андонов работи в Бюрото за защита на свидетели", каза Рашков пред Свободна Европа.

От думите му стана ясно, че именно Андонов е най-тежко наказаният за превишаване на полицейски правомощия по време на миналогодишните протести. Бюрото за защита на свидетели е описвано от различни медийни публикации като "лична преторианска гвардия" на Иван Гешев. Служителите в него не са публично известни, а за всичко случващо се там прокуратурата не дава отчет.

Към 10 юли 2020 г. Андонов е началник на сектор в отдел „Специализирани полицейски сили“ към СДВР. Този отдел се използва за охрана на масови мероприятия като футболни мачове и протести, например. Служителите му са тренирани специално за справяне с безредици. Като началник на сектор Андонов се явява пряк ръководител на една смяна от служители на „Специализирани полицейски сили“, която в момента е на терен. Това не означава, че той е отговарял за цялата охрана на протеста на 10 юли 2020 г., но е разпореждал конкретни действия на преките му подчинени, част от които са заснети и в показания в парламента клип.

Вероятно това е и причината той да получи най-тежкото наказание след края на миналогодишната вътрешна проверка в МВР на данните за полицейско насилие по време на протестите. Свободна Европа отправи запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) колко и какви са всички наложени наказания по този повод, както и какви данни са били предадени след това на прокуратурата. От отговора на СДВР става ясно, че един полицай е санкциониран със забрана за повишаване за срок от две години, негов колега е получил същото наказание, но за срок от една година, а останалите двама – само порицания. От полицията обаче така и не съобщиха техните имена.

В неделя "Сега" публикува данни за водено от един от наказаните полицаи неуспешно дело срещу наложеното му административно наказание. Става дума за именно за Андон Андонов, който е получил най-тежкото наказание от четиримата. От доказателствата по делото става ясно не само, че прокуратурата е била запозната с показания в петък запис още миналата година, но и че е разполагала с имената на заснетите в него полицаи. В публичните материали от делото те са посочени само с инициали – комисар М.С., главен инспектор А.А., младши инспектори Д.Д. и А.А., младши експерт И.Ф., младши инспектор В.Г., и младши инспектор С.С.

Въпреки че прокуратурата е разполагала още преди година с кадрите, запечатали полицейско насилие зад колоните на Министерския съвет, както и с установените самоличности на провинилите се полицаи, допреди ден тя не беше обявявала никакъв напредък в разследването на тези данни.