Дворецът Врана

Царят няма да търси обезщетения, че е бил лишен от ползването на своите имоти

Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения, затова че в годините са били лишени от правото да ползват собствените си имоти. Това се посочва в съобщение от Секретариата на Н.В. Цар Симеон II. Фамилията Сакскобургготски отричат и появилите се след съдебното решение за дворец "Врана" слухове, че семейство планира заведе дела за обезщетения. "Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение", е отбелязано още в съобщението.

Симеон Сакскобургготски е реставрирал "Врана" с лични средства и дарения на "родолюбиви сънародници", за да се превърне дворецът в музей, посветен на Третото българско царство. "Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен", посочват още от Секретариата.

В края на юли Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца "Врана" са Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза. Софийският апелативен съд отхвърли решението на СГС, че собственик на двореца е държавата.