темида

Бившият руски полковник Александър Бережной частично се призна за виновен в присвояване на повече от 1 милиард рубли

Бившият началник на отдела по храните на руското министерство на отбраната полковник Александър Бережной частично се призна за виновен за получаване на подкупи и злоупотреба с власт, което е причинило на отбраната щети в размер на 1 милиард рубли. Това съобщиха за ТАСС във 235-и гарнизонен военен съд, който разглежда делото срещу офицера. „След като прокурорите обявиха обвинението, Бережной се изказа за кратко, като заяви, че същността на обвиненията му е ясна и той признава вината отчасти“, каза съдът. Но редица подсъдими по делото отричат ​​изцяло своята вина.

Според прокуратурата Бережной е създал престъпна група измежду колегите си, за да получава незаконни доходи под формата на подкупи. Тя включвала неговия заместник Александър Вакулин, старши офицер от отдела за техническа поддръжка на отдела по храните подполковник Алексей Гринюк и цивилният специалист Александър Борувков, който работеше като началник на отдела за държавни поръчки на отдела за държавни поръчки на Министерството на отбраната.

Както уточни държавният обвинител, всички те са обвинени по два члена от Наказателния кодекс на Руската федерация – част 6 от чл. 290 и част 3 на чл. 286 (приемане на подкупи в особено големи размери и превишаване на официалните правомощия със сериозни последици). Според прокурора членовете на групата постоянно сменяли номерата на мобилния си телефон, регистрирали се за близки роднини и други лица и използвали условни кодови думи, за да покажат необходимостта от спешна среща на уговорено място.

В същото време те предварително разпределиха сумата, която всеки от тях ще получи в резултат на всеки епизод. Според обвинението подкупите на членовете на групата са дадени от бизнесмена от Санкт Петербург Алексей Калитин, който решава да разшири бизнеса си, като участва в армейски доставки. Той контролира няколко търговски структури, включително дружествата с ограничена отговорност „Спецтехмаш“, „Общепита“, BMiIy Europe Rus и „Стилаг“…. Всички те, както е посочено в обвинителния акт, са получили необосновани преференции при сключване на държавни договори с Министерството на отбраната поради действията на подсъдимите.