Човек с белезници

Четирима остават в ареста за извършена телефонна измама

Прокурор от Районна прокуратура – Шумен постанови задържане за срок до 72 часа на четирима мъже, извършили измама по телефона. Те са привлечени като обвиняеми за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага възбудили и поддържали заблуждение у две възрастни жени и с това им причинили имотна вреда – престъпление по чл. 209 от НК. Трима от задържаните са добре известни на органите на реда и са осъждани, един от тях е осъждан и за измама.

В следобедните часове на 28 юли 2021 г. обвиняемите успели да въведат в заблуждение по телефона две възрастни жени от село Веселиново, като ги убедили, че трябва да предоставят всичките си налични пари в помощ на полицията за залавянето на телефонни измамници. Потърпевшите събрали сумата от 1960 лева и я предали на непознат мъж, който бил задържан край град Смядово, малко след като взел парите. Той изпълнявал ролята на „муле“.

В село в област Велико Търново са били задържани и другите трима мъже.

Започналото разследване във връзка с образуваното досъдебно производство се ръководи от Районна прокуратура – Шумен. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо четиримата обвиняеми в Районния съд в град Велики Преслав.