съд варна

Мъж от варненско село отива на съд за акцизни стоки без бандерол

С обвинителен акт на Районна прокуратура-Варна 65-годишният И.П. от с. Пчелник е предаден на съд. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за държане на акцизни стоки без бандерол – престъпление по НК.

Престъплението е установено при полицейска проверка на лек автомобил, управляван от обвиняемият, извършена в село Старо Оряхово в края на януари 2021 година. В багажника на автомобила са били намерени 5 броя черни чували, съдържащи жълто-кафява изсушена, раздробена листна маса, представляваща тютюн за пушене с общо тегло 48,42 кг без акцизен бандерол. Последвало претърсване в дома на И.П. – къща в с. Пчелник, където отново били намерени и иззети акцизни стоки без поставен бандерол – тютюн за пушене, разпределен в найлонови торбички с общо тегло 1,05 кг, 4 бр. кутии цигари с по 18 къса цигари във всяка от тях, както и пособия за свиване и пакетиране на цигарени изделия.

От изготвената съдебно – оценителна експертиза станало ясно, че общата стойност на предмета на престъплението била 11 157,52 лева, а размерът на избегнатия и неплатен дължим акциз бил 7 533,89 лева.

Предстои делото срещу мъжа да бъде насрочено за разглеждане в Районен съд – Варна. Ако бъде признат за виновен, И.П. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на разпространяваните стоки.