Човек с белезници

Съдът задържа двамина производители на марихуана

Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече като обвиняеми К.З., на 59 г., и С.Ж., на 24 г., за това, че на 23.07.2021 г., в с. Козарско, обл. Пазарджик, в масивна двуетажна сграда, в съучастие като съизвършители, са отглеждали  2324 броя растения от рода на конопа в нарушение на установените от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – престъпление по Наказателния кодекс, както и за това, че на същата дата и място държали наркотични вещества – 9 кг марихуана с цел разпространение.

На 23 юли 2021 г., в с. Козарско, обл. Пазарджик, полицейски служители от участъка в Брацигово и РУ – Пещера, под надзора на Окръжна прокуратура – Пазарджик, са извършили претърсване и изземване в двуетажна промишлена сграда. В нея имало оранжерия за отглеждане на марихуана, както и помещения, оборудвани за преработка на наркотичното вещество. По време на претърсванията са открити общо 2324 растения от рода на конопа в различен стадий на развитие. Иззети са и близо 9 кг зелена листна маса, която при извършен полеви наркотест е реагирала на марихуана.

Наркооранжерията е била оборудвана с високотехнологична техника за отглеждане на марихуана – системи за контрол на температурата и влажността на въздуха, както и за вентилация на помещенията. Намерени са препарати за стимулиране на растежа и обогатена почва. В някои от стаите е имало места за дробене и сушене на зелената листна маса.  В приземния етаж е била обособена и мини електрическа централа, състояща се от три дизелови електрогенератора за производство на електричество. Открити са и 20 пластмасови съда с вместимост от по 1000 литра всеки, повечето от които пълни с дизеловото гориво, използвано при работата на генераторите.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 26 юли 2021 г. по искане на Окръжна прокуратура – Пазарджик съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. 

Действията по разследването продължават.