джошуа бел като уличен музикант

Джошуа Бел, един от най-големите виртуози на цигулка в света, изкара 32 долара пред вашингтонското метро

Метро станция във Вашингтон 2008 г. В студена януарска сутрин, мъж с цигулка се спира и започва да свири произведения на Бах. По това време около 2000 човека преминават през метро станцията, тръгнали за работа. След около 4 минути… мъж на средна възраст забелязва музиканта, спира се за няколко секунди и продължава. След около 6 минути… цигуларят получава и първия си долар. Една жена хвърля един долар в шапката му и продължава. След 10 минути… 3 годишно дете се спира, но майка му го дърпа за ръката да продължи да върви. Това се случило с всички деца минали от там.

За 45 минути непрекъснато свирене, само 6 човека се спрели пред музиканта, за да послушат за малко. 20 човека му дали пари, а около 2000 го отминали. Мъжът събрал 32 долара. След 1 час музикантът спрял да свири, а метро станцията заглъхнала в тишина. Не се чули аплодисменти, никой не отишъл при музиканта, да го поздрави. Никой не разбрал, че това е Джошуа Бел, един от най-големите виртуози в света. Той изсвирил 6 от най-трудните за изпълнение произведения писани някога. Цигулката му струвала 3,5 милиона долара.

Два дни по-късно, Джошуа Бел изнесъл концерт в Бостън. Всички билети, на средна цена от 100 долара, били разпродадени. Той изнесъл същия едночасов концерт със същите 6 произведения на Бах.

Джошуа Бел е записал повече от 40 албума, отличени с престижните награди „Грами“, „Mercury“, „Грамофон“ и „Echo Klassik“. Джошуа Бел свири на уникална цигулка “Страдивариус” от 1713 г. Gibson ex Huberman, която има забележителна история. 

Eкспериментът в метрото e осъществен по инициатива на журналиста Дж. Уайнгартен от вестник Washington Post. През февруари 2013 г. Джошуа Бел изнася концерт и в България. Интересът е толкова голям, че дори генералната репетиция за концерта също е проведена с публика, изпълнила до крайност зала „България“.