Даниела Машева

Според Даниела Машева дипломата на Гешев била легитимна

Според Даниела Машева темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешната процедура по неговото отстраняване във ВСС.„Мисля, че дипломата на Иван Гешев е легитимна. Многократно е проверявана тази диплома. Смятате ли, че това висше учебно заведение (Академията на МВР) не е акредитирано да издава такива дипломи. Много адвокати и нотариуси имат дипломи оттам, какво ще се случи с тях и с техните актове?“, заяви заместникът на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура Даниела Машева по bTV по повод информация, че дипломата на главния прокурор може да не е редовно издадена.

Че ще попита МОН дали дипломата по право на Иван Гешев, издадена от Академията на МВР, е редовна, обяви и депутатът Татяна Дончева, припомнят медии.

Според Даниела Машева темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешната процедура по неговото отстраняване във ВСС. "Що се отнася до процедурата, гласуването показа, че мнозинството във ВСС прие, че министърът не е от кръга лица, които могат да откриват процедура за освобождаване на главния прокурор", коментира Машева. Според нея гласуването не е показвало отношение към Гешев, а към легитимността на сигнала, така че не може да се каже, че осем души са гласували за неговото отстраняване.

"Просто някои колеги застъпиха различни тези", добави Машева.

"Сега съществуващите законови разпоредби са абсолютно ясни. Споделям позицията на мнозинството, която отхвърли разглеждането на сигнала. Тази процедура трябва да бъде обвързана с процедура за дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Право да внасят предложение на избор на главен прокурор имат трима членове на ВСС и министъра на правосъдието. За отстраняването му могат да внесат искане трима души от прокурорската колегия и петима от пленума от ВСС", заяви Машева.