Боян Магдалинчев

Боян Магдалинчев: Ако депутатите счетат, че трябва, да прекратят мандата на ВСС

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев отбеляза пред журналисти, че изказванията на някои народни представители по повод решението на ВСС, че не е допустимо искането на правосъдния министър за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор, звучат така: "Или отстранявате главния прокурор, или си отивате"… "Е, предпочитам да си отида вместо така да се поставят ултимативно нещата", каза Магдалинчев. "Имат си механизми, ако решат да го правят – да прилагат Конституцията, да прилагат законите, и, ако трябва да ни прекратяват мандата, да го прекратяват", заяви още той.

По думите му, това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че той е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка. "Ние ще бъдем доволни, ако Конституционният съд бъде сезиран и се произнесе по искането на изпълнителната и законодателната власт", каза още Магдалинчев във връзка с въпроса какви са правомощията на министъра на правосъдието и може ли да иска отстраняване на главния прокурор.

Представляващият ВСС посочи още, че съдебната система винаги е подхождала с уважение, сдържаност и толерантност към изпълнителната и законодателната власт, и продължава да го прави. "Необходимо е такова уважение и от страна на другите власти. Ако преценяват, народните представители, че трябва да предприемат действия по промяна на Конституцията или закона, да го направят", каза още Магдалинчев и добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.