нсо

НСО вече няма да вози бивши премиери и шефове на парламента

Автомобили на Националната служба за охрана (НСО) да не возят бивш премиер или бивш председател на Народното събрание, а също действащите зам.-председатели на парламента, конституционните съдии и столичния кмет. Това са едни от основните предложения за изменение в Закона за НСО, които са внесени на 21 юли в деловодството на Народното събрание от 7 депутати от "Изправи се. БГ. Ние идваме! (ИБГНИ), включително Николай Хаджигенов и Мая Манолова. Същият законопроект беше внесен и в 45-ото НС, но краткият живот на парламента не стигна да бъде разгледан.

В мотивите за поправките те пишат, че е налице "огромен, напълно неоправдан и ненужен разход на средства на данъкоплатците".

Вносителите добавят, че е "абсурдно осигуряването на специализиран транспорт от страна на НСО по отношение на кмета на столицата, доколкото не е налице нито една смислена причина за това. Столичната община разполага с достатъчен по обем бюджет". "Затова ако общинският съвет реши, може да отпусне специализиран транспорт на кмета от собствения си бюджет", аргументират се депутатите.  "По същия начин стои въпросът със зам.-председателите на Народното събрание и с членовете на Конституционния съд", се казва още в мотивите.

"Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен начин на живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице. Същите аргументи са валидни и по отношение на осигуряване на специализиран транспорт в продължение на до 4 години на лица, заемали длъжността председател на Народното събрание и министър председател, след освобождаването им от длъжност", пишат още от ИБГНИ.

В предложенията се засяга и транспортът за главния прокурор. В момента законът постановява, че "на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – лична охрана". Предложената промяна гласи, че лична охрана на главния прокурор ще се полага "единствено при доказана необходимост".

В момента обаче охраната на Иван Гешев се осъществява не от НСО, а от неговото Бюро по защита, тъй като Гешев нямал доверие на НСО. Но пък от ИБГНИ предлагат с промени в други закони въпросното Бюро да премине изцяло под надзора на министъра на правосъдието.

Предложените промени в Закона за НСО предвиждат също така президентът, председателят на Народното събрание и премиерът да могат да се откажат от охрана, освен ако няма реална заплаха, докато в момента законът е категоричен, че те не могат да се откажат от охраната на НСО.

Друга съществена промяна, предложена от ИБГНИ е предназначена да елиминира от специалната комисия, която решава кой да бъде охраняван, гласовете на председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. Те трябва да могат само да дават сведения за ситуацията и становище, но не и да гласуват по тези въпроси. Мотивът за това е, че сега "вземаните от тях решения са в пряко изпълнение на незаконосъобразни разпореждания на министър-председателя в разрез с демократичните принципи".