Бойко Рашков

Рашков пред депутатите: Материалът срещу Гешев не е политически документ

"Материалът, внесен от Янаки Стоилов е подготвен лично от мен и това не е политически документ. Той е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали от множество адвокатски съюзи". Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване в Народното събрание.

По думите му на тези сигнали ВСС не е обърнал никакво внимание и сега, когато е част от искането за освобождаване на главния прокурор се казва, че са с изтекъл срок на годност. Той подчерта, че миналата година не е бил член на политически кабинет. "Когато обсъждах дали да внеса искането, трябваше да го съгласувам с правосъдния министър, но нямах илюзия, че към онзи момент той ще го внесе във ВСС. От момента на включването ми в служебния кабинет му предложих това искане да стане след изборите", обясни Рашков.

Той обясни, че сигналът срещу главния прокурор Иван Гешев е ориентиран към поведението. "Още от преди стъпването му в длъжност пристигнаха множество сигнали и към президента и към ВСС, но никой не обърна внимание на тези сигнали. След назначаването му се натрупаха множество факти", допълни министърът на вътрешните работи. "Ще обърна внимание на свободното и несъобразено със закона изнасяне на данни от страна на Иван Гешев, събрани със специални разузнавателни средства (СРС). На юристите е ясно, че такива данни не могат да се изнасят свободно. Разгласени са публично по разпореждане на главния прокурор", каза още Рашков.

По думите му целта на Гешев да публикува в сайта на ВСС информация за това има или не президентът имунитет, е "конфронтация и притискане на държавния глава". "Друга процесуална цел не виждам да има. Такова поведение е инкриминирано според НК", посочи вътрешният министър.  Той е категоричен, че никой няма право да излага подобна информация публично, защото "засяга интересите и на онези граждани, които нямат връзка с каквото и да било престъпление".

Повод за изслушването е искането във Висшия съдебен съвет (ВСС) на правосъдният министър Янаки Стоилов мандатът на главния прокурор Иван Гешев да бъде предсрочно освободен. По-рано министър Рашков обяви, че има данни, че "с действията си Гешев е компрометирал честта на прокуратурата".

В четвъртък (22 юли) ВСС отхвърли искането на Стоилов. По искането без прецедент магистратите трябваше да решат дали да започнат процедура по отстраняване на главния прокурор.

След 7-часово заседание искането за отстраняване беше отхвърлено като недопустимо.