пожар в родопите

Досъдебно производство за пожар, възникнал в иглолистна гора край с. Студена

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград наблюдава досъдебно производство за палеж на 350 декара борова гора, собственост на ДГС-Свиленград, като имуществото е на значителна стойност – престъпление по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 21 юли 2021 г. около 17 часа в местността „Червената шума“ в землището на с. Студена, общ. Свиленград, е възникнал пожар, който обхванал иглолистната гора в района. В потушаването на пожара са се включили екипи на пожарната, полицията, горски служители и доброволци. Огънят е локализиран в 19 часа на 22.07.2021 г. До момента е установено, че общата площ на засегната гора е 350 дка, която обхваща насаждения от бор.

Под ръководството на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград се извършват активни действия по разследването – разпити на свидетели, оглед на местопроизшествие и други. Предстои да се назначи експертиза, която да установи причините за възникване и механизма на разпространение на пожара. Разследването по случая продължава.