язовир "Студена"

Областният управител на Ловеч разпореди изземане на неправомерно завладян имот

Областният управител на област Ловеч Светослав Славчев е разпоредил изземане на неправомерно завладян държавен имот край язовир "Сопот", съобщиха от Областната администрация. Имотът е с площ един декар в чашката на водоема, в землището на село Голяма Желязна. Там е разположен снабден с електроенергия фургон и са изградени паянтови постройки.

По проблема е образувана преписка, има становище на Министерството на земеделието храните и горите, на което е предоставен за управление язовир "Сопот". Издадено е и постановление на Районна прокуратура-Ловеч, която възлага на областния управител да извърши проверка на фактическото състояние и да предприеме действия по освобождаване на имота.

Проверката на областната администрация от юни установява, че имотът се ползва не по предназначение и се държи без правно основание. Доброволното изпълнение на заповедта на Светослав Славчев е със срок до 10:00 часа на 23 август.

В противен случай ще се пристъпи към принудително изпълнение, за което е назначена и нарочна комисия. Заповедта е изпратена на ползвателя на имота, на община Троян, Областната дирекция на МВР-Ловеч, Министерството на земеделието, храните и гориге, както и на Централната рибоопазваща организация-Стара Загора, сезирала прокуратурата за нарушението.

Тя може да бъде обжалвана пред Административен съд-Ловеч. Предстоят нови проверки по фактическото състояние на останалите държавни имоти край язовир "Сопот" и при констатиране на подобни нарушения, ще се пристъпи отново към принудително изземане.