Лозан Панов

Съдия Лозан Панов: Когато във ВСС се вършат безобразия, няма защо да се учудваме, че всички реагират

Председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов нарече уникални онези членове на ВСС, които са в състояние да говорят повече от 5 часа, докато дори вносителят на искането за отстраняване на Гешев забрави какво иска. "Според мен това е целенасочено", заяви още шефът на ВКС. След това Панов благодари на "човека, който обедини нацията – Иван Гешев", предаде OFFNews. "В искането до нас има данни за извършени нарушения. Пред нас е въпросът дали са допуснати нарушения от главния прокурор. Нормално е въпросът да бъде повдигнат от министъра на правосъдието, след като никой друг не го прави", бе категоричен Панов.

По думите му и преди са провеждания заседание, в началото на които членовете на ВСС са се питали в каква процедура са. "Бих дал пример с това, когато аз бях наказан без производство. Тогава това се случи по настояване на ВСС и тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов. Бях наказан без решение, но то стана благодарение на г-н Чолаков (Георги Чолаков – председател на ВАС).

Според Панов именно това показва различните стандарти на ВСС. Освен това председателят на ВКС заяви и че много негови колеги го питат защо се е променило поведението на Цветинка Пашконува, която по-рано заяви, че предложението на Стоилов трябва да бъде разгледано, но не е мотивирано. "Не мога да кажа, но пожелавам успех на вашия син в попрището му", обърне се Панов към нея.

В този момент главният прокурор Иван Гешев го прекъсна с думите: "Това не е поведение на кавалер, трябва да се срамувате".

Лозан Панов коментира и нахлуването от служители на Бюрото по защита към Гешев в президентството миналия юли, като обясни, че атаката срещу президентската институция е започнала преди това, когато в края на 2019 г. Румен Радев е започнал консултации за конституционни промени. "Когато Гешев сезира Конституционния съд за президента, той предупреди по демонстративно мутренски начин Радев. Гешев направи заявка и я реализира, като използването на записите доказват това", категоричен е той и допълни, че президентската институция е била поругана и унизена.

По отношението на разгласяването на СРС-та Панов заяви, че когато "избирателно и по непонятни правила избират СРС-та, то това не цели публичност на прокуратура, а нарушава презумпцията за невинност и се прави опит да се дискредитира президентството и името на президента. "Дали министърът на правосъдието е съзнавал какво ще се случи? Видяхме дебат на процесуална тема от орган, който крепи основите на завладяната държава. Винаги, когато във ВСС се вършат безобразия, няма защо да се учудваме, че всички реагират, това е задължението им, а безобразията станаха страшно много", заключи председателят на ВКС Лозан Панов.