Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов оглави временната комисия за полицейско насилие над протестърите

Адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИНИ) ще оглави временна парламентарна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани. Тя ще разследва и факти и обстоятелства, свързани с подслушване и следене на демонстранти, опозиционни лидери и членове на партии от опозицията.

Комисията бе създадена на паритетен принцип – в нея влизат по двама депутати от шестте парламентарни групи. От ИНИ член ще бъде и Арман Бабикян. От ГЕРБ предложиха за членове бившия вътрешен министър Младен Маринов и Тома Биков.

Стоян Мирчев от БСП обаче предложи Маринов да бъде гласуван отделно. Според него бившият министър не следвало да е член на новия орган, тъй като е бил участник в събитията като ръководител на силите на реда. Последва гласуване и Младен Маринов получи подкрепата само от ГЕРБ и ДПС. Така той не успя да стане член на временната комисия.

Това предизвика бурно възмущение от страна на ГЕРБ. Те имали право да предложат който искат за член на комисията. Отхвърлянето на Младен Маринов било безпрецедентно за Народните събрания досега, твърдят още гербавите.