Министерски съвет пресконференция за еврозоната Владислав Горанов

Скандал: Прокуратурата 2 г. крие, че е оневинила Горанов за безплатния живот в апартамента на Сариев

Специализираната прокуратура тихомълком е сложила точка на проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. Това разкри Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) при представянето на годишния си доклад, за което събитие "Параграф 22" информира.

Казусът с апартамента на бизнесмена Иван Сариев, в който Горанов години наред живее безплатно, е на вниманието на спецпрокуратурата от март 2019 г. Преписката беше образувана още през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура и държавното обвинение съобщи официално за това. След това спря да отговаря на въпроси по темата.

През тези години вестник "Сега" десетки пъти пита спецпрокурорите, както и Върховната касационна прокуратура каква е съдбата на проверката. Дори говорителката на главния прокурор Сийка Милева неотдавна обеща да съдейства, но така и не помогна спецпрокуратурата да отговори. Освен това прокуратурата никога не опроверга информацията, че държи казуса на трупчета. На този фон главният прокурор Иван Гешев постоянно твърди, че институцията работи при пълна прозрачност и дори разгласява материали по делата от обществен интерес.

"Заявеното от АКФ е вярно", потвърди пред "Сега" новият говорител на спецобвинението прокурор Христо Кръстев. Той допълни, че още на 13 юни 2019 г. е постановен отказ да бъде образувано досъдебно производство във връзка с изнесената информация в "Шоуто на Слави", че Горанов живее безплатно в чуждо жилище. Мотивът на наблюдаващия прокурор (Кръстев не отговори кой е той) е, че възложената на антикорупционната комисия КПКОНПИ проверка не е установила данни за каквото и да е престъпление. И тъй като не са открити корупционни практики, по проверката срещу Горанов не е образувано разследване.

Постановлението не е предоставено и на АКФ за изследването им на делата за корупция по високите етажи на властта "поради липса на основания за това", пише в доклада на фондацията.

Иван Сариев, в чийто имот от 180 кв. м., сем. Горанови живее безвъзмездно от 2012 г., е кръстник на бившия министър и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота.

През 2018 г. прокуратурата започна проверка по темата доста неохотно. Първоначално протакането бе оправдавано с това, че се чака произнасянето на КПКОНПИ дали Горанов е в конфликт на интереси. На 1 март 2019 г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не бил свързано лице със Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия преди година. Прокуратурата не протестира това решение в съда.

Според обясненията на Горанов, поводът семейството му да се премести в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г., от което съпругата му много се уплашила. Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе. От решението на КПКОНПИ обаче изобщо не става ясно да е изследвано дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например, които също са ресор на министъра освен поръчките. Самият Горанов не вижда проблем в това да живее безплатно в чуждо жилище. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна той във вихъра на скандала, макар че законът го задължава да го направи.

Декларации

Парламентът гласува оставката на Горанов на 24 юли 2020 г. Горанов, който регистрира консултантска фирма, е задължен да подаде имуществена декларация пред КПКОНПИ и година след края на държавната си служба. През юни 2020 г. той е подал декларация още като министър. След това, през август, е подал и нов документ, който отразява имуществото му при излизане от властта. Апартаментът, в който живее безплатно, фигурира и в тази декларация.