Човек с белезници

Досъдебно производство за подпомагане на афганистанци да преминат незаконно през страната

На 19 юли тази година, в землището на град Маджарово, полицейски служители от РУ – Харманли и ОД на МВР – Хасково са извършили проверка на товарен автомобил марка „Фиат  Дукато“, управляван от Х.О., на 42 г. В товарното помещение на колата били открити 34 граждани на Афганистан.

Досъдебното производство е образувано за престъпление по Наказателния кодекс за това, че с цел да набави за себе си имотна облага Х.О. противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на транспорт, на 34 граждани на Афганистан да преминат през страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил „Фиат Дукато“.

Установено е, че същия ден чужденците влезли в България от Гърция. Продължили да се движат пеша няколко часа и стигнали гориста местност в землището на Маджарово, където изчакали идването на товарния автомобил,  в който се намирал Х.О. Чужденците трябвало да бъдат закарани до София, а от там да отпътуват за Сърбия.

Х.О. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Харманли.