Обиск президентство

ВАдвС отсече: Бюрото по защита на Гешев е частен паравоенен орган, лично контролиран от него

Главният прокурор Иван Гешев е единственият, който смята, че няма проблем със законността на Бюрото по защита към първия обвинител. Само той е пратил положително становище по темата в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев срещу текстове от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор и получава полицейски правомощия.

Делото в КС е на доклад на Атанас Семов.

Становищата на Министерския съвет, някогашния главен прокурор проф. Васил Мръчков, организацията Български адвокати за правата на човека, министъра на правосъдието Янаки Стоилов, Съюза на юристите, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Висшия адвокатски съвет (ВАдвС). От всички тях единствено Гешев е изразил мнение, че проблем с бюрото му няма. Всички останали подкрепят искането на президента и смятат, че атакуваните текстове противоречат на Конституцията.

Според адвокатурата бюрото на Гешев е паравоенен орган под личния контрол и ръководство на главния прокурор, пише Сега. Изначалната функция на бюрото да защитава свидетели и други лица, които биха могли да са застрашени във връзка с наказателния процес, е последователно изменяна така, че в момента бюрото е загубило първоначалното си предназначение и е станало "силова единица, подчинена изцяло на главния прокурор и подконтролна само на него във функционален, кадрови и финансов план", пише в позицията на ВАдвС. Сериозно се критикува и правомощието на бюрото "да довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор. Допълва се и че е нарушен балансът на властите, тъй като тази структура не подлежи на парламентарен или друг контрол.

Създаден е "орган, който практически е в изолация и пълна функционална самостоятелност, като има широки правомощия за държавна репресия, създава рискове за ограничаване на основни човешки права и предпоставки за произвол и злоупотреба с власт", твърди адвокатският съвет. Контролираният от Гешев Висш съдебен съвет също защити бюрото, писа "Лекс". Неговото становище обаче още не е огласено на сайта на Конституционния съд.

Бюрото по защита на главния прокурор изигра главна роля при щурма в президентството миналото лято по време на акцията срещу двамата съветници на Румен Радев. Законът регламентира, че главният прокурор ръководи пряко бюрото, назначава шефа му и служителите и има право да му нарежда лично принудително довеждане или охрана на разследвания.

Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които участват във всяка по-шумна акция на държавното обвинение, го правят лично по нареждане на Иван Гешев, макар той да твърди, че не се меси по дела. Бюрото охранява и самия главен прокурор по негово решение, след като той се отказа от защитата на НСО. Нахлуването на бюрото в президентството е сред примерите в сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков, на базата на който правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочното освобождаване на Гешев.